Barion Pixel
  • -15%
Jókai Mór: Sárga rózsa Jókai Mór: Sárga rózsa

Jókai Mór:

Sárga rózsa

Talentum diákkönyvtár

Eredeti ár: 798 Ft
Online ár: 678 Ft
Adóval együtt

A Sárga rózsa (1892), Jókai öregkori művészetének utolérhetetlen darabja.

A kisregény nem történelmi, nem romantikus időket idéz föl, témáját és figuráit a korabeli paraszti világból meríti...

Mennyiség

"A Sárga rózsa (1892), Jókai öregkori művészetének utolérhetetlen darabja.

A kisregény nem történelmi, nem romantikus időket idéz föl, témáját és figuráit a korabeli paraszti világból meríti. Szereplői nem hősök - egyszerű emberek. A mű középpontjában az egyik jegbonyolultabb, még a hősöket is próbára tevő érzés, a szerelem és ennek lehetséges, nem ritkán elkerülhetetlen problémája - hűség, hűtlenség, féltékenység, vetélkedés - áll.

A puszta világát és a pusztai alakokat olyan realitással rajzolja meg Jókai, amely már Móricz irányába mutat. A történet nem rendkívüli: Klári, a magyar Carmen, a gyönyörű, hűtlen és kacér lány egyszerre két legény szeretője. Az élet, a szerelem és a puszta törvényei szerint is előbb-utóbb az ilyen kapcsolat drámába torkollik. A két legény, a gulyás és a csikós a Hortobágy szokásainak megfelelően méri össze erejét: párviadal bottal, lóháton...

A szerelmi háromszög ábrázolása nem újkeletű a világ- és a magyar irodalomban. A korabeli irodalomhoz és Jókai munkásságához képest viszont a Sárga rózsa meglepő nyíltsággal foglalkozik a kérdéssel, erotikus vonatkozásában a naturalizmussal érintkezik. Az emberiséggel egyidős helyzet ilyen módon történő megörökítése szokatlan az írótól. A kisregény morális igazságszolgáltatása ugyanakkor Jókai hűsége önmagához. A Sárga rózsa így összegez egy írói világot, egyúttal a 20. század új törekvése is megtalálható benne: az esztétikailag hiteles testi szerelem, az érzelmi élet bonyolultságának, ambivalenciájának ábrázolása."

Kaiser László

Akkord

Adatlap

Sorozatok
Talentum Diákkönyvtár
Oldalszám
96
Kötés
Fűzött
Kiadási év
2011
ISBN
9789632520476
Új

16 további termék ebben a kategóriában: