Barion Pixel
  • -15%
Kármán József: Fanni hagyományai Kármán József: Fanni hagyományai

Kármán József:

Fanni hagyományai

Talentum diákkönyvtár

Eredeti ár: 698 Ft
Online ár: 593 Ft
Adóval együtt

A regény a felvilágosodás kori magyar széppróza jelentős alkotása. Hősnője több értelemben is nemes lény, a regény az ő szubjektív vallomásaiból, naplójából és leveleiből tevődik össze.

Mennyiség

A regény a felvilágosodás kori magyar széppróza jelentős alkotása.

A nyugat-európai szentimentalizmus szellemében fogant, de mégis eredeti, mert jól érzékelteti az akkori magyar valóság egy-egy részletét. Hősnője több értelemben is nemes lény, a regény az ő szubjektív vallomásaiból, naplójából és leveleiből tevődik össze. Fanni korán elvesztette édesanyját; apja, mostohája és féltestvérei ridegen, kiközösítettként bánnak vele. A sivár, feudális légkörből a boldogság, az igazi emberi értékek és a szeretet után vágyik. Ezt találja meg egy melegszívű fiatalemberben, aki viszonozza érzelmeit, de boldogságuk nem tart sokáig. Az apa eltiltja lányát a vagyontalan fiútól. A túlérzékeny Fannit a család haszonlesése, gőgje és szívtelensége a halálba kergeti.

Kármán József jól érzékelteti a korabeli polgár érzelmi lázadását, belső lelki folyamatainak ábrázolását. Ezt segíti a természet jelenségeinek leírása és a háttérbeli szereplők, a vidéki nemesek provinciális viselkedésének rajza.

A regény még a Kazinczy Ferenc nevével fémjelzett nyelvújítási mozgalom előtt keletkezett. A szerző a lelki folyamatokat régies ízű szavakkal ugyan, de újszerűen rövid, hasonlatokkal és képekkel tarkított ritmikus mondatokkal fejezi ki.

Akkord

Adatlap

Sorozatok
Talentum Diákkönyvtár
Oldalszám
68
Kötés
Fűzött
Kiadási év
2006
ISBN
9789636450076
Új

16 további termék ebben a kategóriában: